Op 4 en 5 mei hebben veel leden van de WVM enorm genoten van de mooie omstandigheden om weer met elkaar te strijden om de eer. Iedereen genoot van het prachtige zeilweer. Veel beter als de weken hiervoor.

Onderlinge wedstrijden
Op zaterdag gingen maar liefst 13 schepen van start. En bij de start was al te zien dat er scherp werd gezeild. Wind of Change had een gewaagde vlijmscherpe start. Met voltuig konden alle schepen de beste vlagen zoeken naar de bovenboei. Vrij snel was te herkennen dat een aantal leden van de club snel zeilende schepen hebben. Maar ook de schepen met een minder gunstige handicap vochten hun eigen onderlinge strijd uit. Circa de helft van de schepen zeilden drie rondjes, de anderen twee.

Uiteindelijk kwam de Rapide van Ronald als eerste over de finish. Ook op gecorrigeerde tijd de eervolle winnaar van de dag. Willem en Jim streden tot aan de finish met elkaar. Jim klopte Willem, maar niet met genoeg verschil om tweede te worden op gecorrigeerde tijd. Dus een knappe tweede plaats voor Willem en Jim op een mooie derde plaats.

Na afloop van de wedstrijden was er een gezellige nazit in het clubhuis met een maaltijd verzorgd door de activiteitencommissie. Om 8 uur werd er twee minuten stilgehouden in verband met dodenherdenking.

WhatsApp Image 2024 05 08 at 12.12.50

4 uur van Makkum
Zondag beloofde weer een mooi zeildag te worden, werd gememoreerd bij de palaver ’s morgens. En dat werd het zeker. Gaande de wedstrijd kreeg de bemanning van de negen deelnemende schepen het steeds warmer. En niet alleen door der strijd, maar ook doordat de zon er steeds meer bijkwam.
Voor de wind was het niet andersom. De eerste twee uur was er wat meer als daarna. Voor veel zeilers ook reden om in eerste instantie de snelste koersen voor hun schepen te zoeken. Velen zeilden dan ook door het windpark langs de dijk en terug naar de eerste startton. Voor velen was het ook een gepuzzel om te zorgen niet te laat binnen te komen, gokken hoeveel wind er zou blijven staan en beste baan te zoeken. Tel daarbij om dat de boeien op de juiste wijze gerond moeten worden, met het noteren van tijd, dan heeft de bemanning het druk. Na de wedstrijd kon je ook horen dat de ‘4 uur van Makkum’, mede hierdoor een bijzondere leuke wedstrijd is. De gemaakte “zeil- en schrijffouten” zorgen soms voor veel hilariteit.

Na alle rekenwerk bleek de Marne van Lieuwe maar liefst 20,37 mijl te hebben gezeild, op de hielen gevolgd door de Geergang van Jim met 20,16 mijlen. Sjoerd met de Fortuna scoorde net iets minder, 20,07 mijl.

Iedereen heeft kunnen terug zien op een zeer gezellig en super geslaagde wedstrijd weekend. Een betere start van het seizoen was nauwelijks denkbaar.

Uitslagen

Tekst en fotos: Arnold Bosma

WhatsApp Image 2024 05 08 at 12.12.50 2