JACHTHAVEN

AANVRAGEN LIGPLAATS

Vaste ligplaatsen zijn voorbehouden aan leden van de WVM. Leden die graag in aanmerking willen komen voor een ligplaats in de haven kunnen zich op de wachtlijst laten plaatsen. Op de website van de WVM, (na inloggen als lid) en onder "Voor leden" bij “downloads voor leden,” vind je het aanvraagformulier, de voorwaarden voor het krijgen en houden van een ligplaats (havenreglement) en de laatste versie van de wachtlijst.

BEHOUDEN VAN LIGPLAATS, OF PLAATS OP DE WACHTLIJST

Denk er aan dat de ligplaatsen in de verenigingshaven ieder jaar opnieuw moeten worden aangevraagd, net als je plaats op de wachtlijst. Ook zul je actief aan het verenigingsleven moeten bijdragen. Als het je alleen om de ligplaats gaat, dan pas je niet zo goed bij onze club. 

ZOMER- en WINTERSEIZOEN

Het zomerseizoen loopt van 1 april tot en met 31 oktober, het winterseizoen is van 1 november tot en met 31 maart.

HAVENINDELING

De havenindeling vind je zowel op het raam van het clubhuis, als op de website.

De ligplaatsen op de wal worden door de havenmeester aangewezen.

Men dient te allen tijde de aanwijzingen van de havenmeester op te volgen. Renze Runia is op dit moment (2023) namens het bestuur de contactpersoon voor havenzaken.

 Ligplaatstarieven 2024

 • Het liggeld moet vóór 1 april 2024 gestort zijn op IBAN: NL10 INGB 0006 9914 06. Je krijgt hier een rekening voor.
 • Vaste leden-ligplaatshouders betalen een vast bedrag van €30 als bijdrage in de stroomkosten.
 • Bij te late betaling worden de minimale buitengerechtelijke kosten van € 40 in rekening gebracht.
 • Het tarief voor een zomerseizoen in de haven bedraagt € 23,50 per m² bootmaat.
 • Lig je voor het eerst in de haven dan komt hier het eerste jaar nog een toeslag van 50% overheen.
 • Woon je buiten de gemeente Súdwest-Fryslân, dan komt hier nog toeristenbelasting bij.
 • Het tarief voor een zomerseizoen op de wal bedraagt € 11,63 per m² bootmaat, met een minimum van € 30.
 • Voorbeelden: Optimist: € 31, Europe: € 54, Splash: € 56, Laser: € 70, Vaurien € 70
 • Het liggeld voor een walplaats moet met de havenmeester van dienst worden afgerekend. Je krijgt dan een sticker om achterop de boot te plakken.

Toeristenbelasting

 • Watertoeristenbelasting: forfaitair tarief voor de vaste liggers van buiten de gemeente (Súdwest-Fryslân): voor vaartuigen één tarief: € 49,16 per seizoen. Dit geldt enkel voor het verblijf in onze haven. Als je op een andere locatie binnen de gemeente SWF aanlegt, moet je opnieuw watertoeristenbelasting betalen.

Passanten

 • Het tarief voor passanten is € 1,85 per meter bootlengte per nacht (incl. gratis WIFI, douches, elektriciteit en water), de toeristenbelasting voor passanten van buiten de gemeente SWF is € 1,25 pp/p nacht.
 • Passanten die lid zijn, krijgen 40% korting op het normale passantentarief (excl. toeristenbelasting). Deze korting is van toepassing vanaf het 2e jaar dat men lid is.

Tarieven Winterligplaats

 • Een ligplaats in het winterseizoen 2023-2024 is € 5,88  per m² bootmaat.
 • In de winter is het tarief voor stroom € 0,4 per kWh, met een minimum van € 5.
 • Wil je een ligplaats in het winterseizoen 2024-2025, overleg dat dan vóór 1 november aanstaande met het bestuur.

 

HAVENMEESTER(S)

De leden zijn per toerbeurt (vrijwillig) havenmeester. Ieder jaar wordt in februari het rooster bekendgemaakt, via e-mail en de website. Met de uitnodiging voor de jaarvergadering in november kun je je voorkeur hiervoor aangeven.

In maart is er een bijeenkomst voor alle havenmeesters. Er is dan aandacht voor: de gang van zaken op de haven, werkwijze en administratie

De passanten zijn over het algemeen heel enthousiast en tevreden over onze haven. Gastvrijheid is dan ook het devies. Het bestuur vraagt de ligplaatshouders zoveel mogelijk mee te denken met de dienstdoende havenmeesters.

Het telefoonnummer van de jachthaven/havenmeester: 06-16520682

Het postadres van de jachthaven: Suderseewei 10, 8754 GK Makkum

ALS JE GAAT VAREN

 • Ben je van plan een paar uur te gaan varen en kom je dezelfde dag terug, meld dit dan even aan de havenmeester. Zet het op de meldingslijst vrije ligplaatsen in de hal van het clubhuis en vergeet niet het bordje van je ligplaats met de rode kant naar voren te hangen.
 • Blijf je één of meerdere nachten weg, meld dit dan bij de havenmeester. Geef dit ook aan op de meldingslijst vrije ligplaatsen en zet het bordje van je ligplaats op ‘groen’. Alleen op deze manier kan de havenmeester ervoor zorgen dat je bij terugkomst weer in je eigen ligplaats terecht kunt.
 • Kom je eerder terug of blijf je langer weg dan was aangegeven, geef dit dan minstens één dag van tevoren telefonisch door aan de havenmeester.
 • Is bij terugkomst je ligplaats toch bezet dan kun je, altijd in overleg met de havenmeester, tijdelijk, een andere ligplaats zoeken.

PARKEREN OP DE JACHTHAVEN

Het parkeerterrein is afgesloten met een automatische slagboom. Om gebruik te maken van het parkeerterrein kun je als lid tegen betaling van €15 borg een sleutel ophalen bij de havenmeester.

In verband met de herkenbaarheid van auto’s voor de havenmeester en om “zwart parkeren” te voorkomen wordt de leden dringend verzocht een sticker van de vereniging achter op hun auto te plakken (als je dit bezwaarlijk vindt dan mag een sticker op een bordje op de hoedenplank ook). Mochten gasten en/of opstappers van leden hun auto op het terrein willen parkeren, meld dit dan bij de havenmeester.

VOOR ALLE PARKEERDERS

Parkeer de auto zo dicht mogelijk naast de andere auto’s om voldoende parkeerruimte te houden; parkeer zodanig dat er voor iedereen een vrije doorgang beschikbaar blijft.