Dit artikel over de CWO is overgenomen van de site van het Watersportverbond

Opleidingskader

In Nederland wordt door veel verenigingen en zeilscholen voor het opleiden van jeugd het CWO systeem gebruikt. Dit is een opleidingssysteem dat toekomstige watersporters een zo veilig, leuk en sportief mogelijke opleiding aanbiedt. Maar wat houdt het exact in?

En hoe wordt jouw vereniging CWO gecertificeerd?

opleidingskader

Stichting
De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van de Hiswa-vereniging en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden.

Logo CWO 2019 klein

Alle disciplines, door heel Nederland

Zo zijn er opleidingen voor diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline (o.a. kielbootzeilen, jeugdzeilen, zeezeilen, windsurfen etc.). Naast deze diploma’s voor watersporters zijn er ook opleidingen en diploma’s voor instructeurs en examinatoren in elke tak van watersport. Bovendien wil de CWO de kwaliteit van de vaaropleidingen in Nederland waarborgen en die kwaliteit zichtbaar maken voor de watersporters. De CWO vindt goede opleidingen een waarborg voor veilig en plezierig varen.

Het maakt niet uit of een CWO-diploma of vorderingenstaat in Limburg, hartje Amsterdam of Friesland wordt behaald. Ongeacht de plaats van uitgifte is de inhoud van het diploma hetzelfde. Het eenduidige diplomasysteem van de CWO betekent niet dat de diverse opleidingslocaties eenvormig zijn. Het tegendeel is waar. Alle deelnemende CWO-locaties benadrukken zoveel mogelijk hun eigen sprankelende identiteit. Elke opleidingslocatie heeft zijn eigen doelgroep, opleidingsfilosofie en vaargebied. Een vaarschool of vereniging wil de aspirant watersporter een zo veilig, leuk en sportief mogelijke opleiding aanbieden. Het aanbod loopt van een windsurfcursus van enkele uren tot een zeilreis van 10 dagen of meer. Alles is mogelijk: voor jong en oud, mét onderdak en volledige verzorging (intern) of juist zonder dit alles (extern).


CWO opleider worden?
Om als vereniging te gaan werken via het CWO systeem kun je contact met ons opnemen voor meer informatie.